Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πνευμονολόγος

Δρ. Evgenios Metaxas MD, MSc, PhD, Associate Professor University of Nicosia

Covid 19 & Μάσκα

1. Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προστατευτική μάσκα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως όριο την ηλικία των 6 ετών, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ θέτει ως όριο τα 2 έτη και η Ελληνική Πνευμονολογική Eταιρεία τα 3 έτη.

2. Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Η χρήση μάσκας μπορεί σε κάποια άτομα να προκαλέσει ένα αίσθημα δυσφορίας και ανεπαρκούς αναπνοής, αλλά δεν προκαλεί πρόβλημα. Εξαίρεση, ίσως αποτελούν τα άτομα με πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία. Τα άτομα αυτά όμως θα πρέπει να αξιολογούνται από τον πνευμονολόγο τους.

3. Ισχύει ότι η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά;

Σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τη χρήση μάσκας με προβλήματα στην ανάπτυξη. Οι μάσκες στις διάφορες μορφές τους χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να μην πούμε αιώνες και είναι ασφαλείς στη χρήση τους.

4. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να εξασθενήσει το αμυντικό σύστημα του παιδιού;

Όχι. Έχετε δει, ελπίζω να μην το ζήσατε και εύχομαι να μην το ζήσετε ποτέ, πάσχοντες από λευχαιμία ή με κακοήθεια που φοράνε μάσκες για να προστατευτούν από λοιμώξεις; Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή έχουν πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

5. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η μάσκα αποτελεί κίνδυνο και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το μικρό ποσοστό ατόμων με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια ίσως παρουσιάσει κάποια προβλήματα με τη χρήση μάσκας. Τα άτομα αυτά όμως, είναι κατά κύριο λόγο περιορισμένα στο σπίτι λόγω της πάθησής τους. Ο ηλικιακός περιορισμός που επίσης αναφέρθηκε, δεν σχετίζεται με συνέπειες στον οργανισμό. Σχετίζεται απλά με την ικανότητα διαχείρισης της μάσκας, να τη βάλουν και να τη βγάλουν σωστά, να τη διατηρούν καθαρή και να την αλλάζουν όταν χρειάζεται. Οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται αρκετά συχνά, αν είναι δυνατό κάθε μέρα. Αυτό βέβαια διαφέρει ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον που χρησιμοποιείται.[:]