Σπιρομέτρηση
Τί είναι η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση είναι η απλούστερη αλλά και η συνηθέστερη εξέταση που διενεργείται στα πλαίσια του λειτουργικού ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Χρησιμεύει τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα. Η σπιρομέτρηση, σε αντίθεση με την εργοσπιρομετρία, γίνεται εν ηρεμία.
Πώς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση είναι μία αναίμακτη – μη επεμβατική – εξέταση, η οποία διενεργείται με το σπιρόμετρο. Είναι ένα απλό όργανο το οποίο μπορεί να είναι είτε αυτόνομο είτε συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Ο εξεταζόμενος, μέσα από το στόμιο του σπιρομέτρου, εισπνέει και εκπνέει ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του τεχνικού που διενεργεί την εξέταση. Πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μία εξέταση 100% εξαρτώμενη από την προσπάθεια, άρα χρειάζεται την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου και αναλυτική περιγραφή από το γιατρό.
Από ποιούς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι μία φαινομενικά απλή εξέταση αλλά η αξιολόγησή της μπορεί να κρύβει παγίδες. Πέραν από τις παραμέτρους οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται (FEV1, FVC) καταγράφονται και άλλες 40 περίπου παράμετροι οι οποίες αξιολογούνται καλύτερα από ειδικό πνευμονολόγο, σε συνδυασμό πάντα με τα λοιπά κλινικοεργαστηριακά ευρήματα.
Τί μας δείχνει η σπιρομέτρηση;
Με αυτήν την εξέταση βλέπουμε τη λειτουργική ικανότητα του πνεύμονα. Με απλά λόγια βλέπουμε πόσο καλά λειτουργεί το αναπνευστικό μας σύστημα και εάν αυτό έχει επηρεαστεί είτε από το κάπνισμα είτε από κάποια άλλη πάθηση όπως άσθμα ή ΧΑΠ. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται χαρακτηριστικές καμπύλες ροής-όγκου τόσο ενός φυσιολογικο ατόμου όσου και από πάσχοντες από άσθμα ή ΧΑΠ.
Ποιοί πρέπει να κάνουν σπιρομέτρηση;
Όλοι οι ασθενείς στους οποίους υπάρχει η υποψία είτε ΧΑΠ είτε βρογχικού άσθματος καθώς και σε ασθενείς με χρόνιο βήχα ή με δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης διενεργείται προεγχειρητικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα για εκτίμηση του χειρουργικού κινδύνου. Τέλος πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι απόψεις πως οι καπνιστές πρέπει να διενεργούν τακτικά έλεγχο (check-up) του αναπνευστικού τους συστήματος.
Spirometry is a pulmonary function test that determines how well the lungs are working. It may be done on a routine basis.
Indications for Spirometry
- Distinguishing cause of dyspnea
- Evaluating potential risk of surgery
- Detecting pulmonary diseases (eg Chronic Obstructive Pulmonary Disease)
- Measuring effect of therapy
- Divers that need to measure their vital capacity, the amount of air that they are able to use during diving
- After Covid-19 infection since it may damage the lungs and by this the lung capacity and function
How is Spirometry performed?
During spirometry you take a very deep breath and blow out as fast and hard as you can. Several attempts are made to assure that the best performance has been measured. Sometimes it is also performed after breathing in a bronchodilator.
What does spirometry show?
Spirometry indicates if there is a problem in lung function. It also determines if the disease causes an obstructive abnormality (chronic bronchitis, asthma, bronchiectasis) or a restrictive abnormality (pulmonary fibrosis, pneumoconioses, sarcoidosis etc).
Which are the most commonly measured parameters?
- FVC– forced vital capacity, the total amount of air that can be blown
- FEV1- forced expiratory volume in one second
- FEF25-75– forced expiratory flow between 25% and 75% of the vital capacity
[:]