Βήχας

Τί είναι ο βήχας;
O βήχας είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός άμυνας του σώματος και η παρουσία του πάντα δηλώνει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Με το βήχα ο οργανισμός απομακρύνει, ή προσπαθεί να απομακρύνει ρύπους, ερεθιστικές ουσίες, φλέγματα, μικρόβια, ιούς, ξένα σώματα, φαγητό, νερό και γενικά το οτιδήποτε εισέρχεται και ερεθίζει είτε στους πνεύμονες είτε στο λάρυγγα.

Ποιοί είναι οι τύποι του βήχα;
Ο βήχας μπορεί να είναι στιγμιαίος, να διαρκέσει κάποιες μέρες ή βδομάδες (οξύς βήχας) ή για πολλές βδομάδες (χρόνιος βήχας). Επίσης μπορεί να είναι είτε χωρίς φλέγματα (ξηρός βήχας), είτε με φλέγματα (παραγωγικός βήχας) ενώ κάποιες φορές μπορεί να περιέχει φλέγματα και αίμα (αιμόφυρτα πτύελα), ή μόνο αίμα (αιμόπτυση).

Ποιά είναι τα πιο συχνά αίτια του βήχα;

 1. Οπισθορινική έκκριση (πχ ρινίτιδα, ιγμορίτιδα)
 2. ΓΟΠ – γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (πχ γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, έλκος)
 3. Πνευμονία -Βρογχίτιδα
 4. Βρογχεκτασίες
 5. Άσθμα
 6. Αλλεργίες
 7. Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
 8. Φαρμακευτικός
 9. Καρδιακή ανεπάρκεια
 10. Μεταλοιμώδης
 11. Καρκίνος του πνεύμονα
 12. Ψυχογενή

Μπορεί να προκαλέσει κάποια άλλα προβλήματα;
Ο βήχας, ειδικά ο χρόνιος, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα όπως:

 • διαταραχές του ύπνου
 • πόνος στην αναπνοή
 • άγχος-στρες και αίσθημα ανησυχίας
 • θλάσεις μυών και κατάγματα πλευρών
 • πονοκέφαλο.

Ο τσιγαρόβηχας είναι κάτι το φυσιολογικό;
Όχι!! Ο τσιγαρόβηχας ΔΕΝ είναι κάτι το φυσιολογικό. Οφείλεται στον ερεθισμό των πνευμόνων από τον καπνό με αποτέλεσμα να παράγονται φλέγματα. Kατά τη διάρκεια της νύχτας τα φλέγματα αυτά μαζεύονται και αποβάλλονται το πρωί μετά το ξύπνημα. Αυτό όμως συνήθως αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να έχει ξεκινήσει. Αυτό είναι η η χρόνια βρογχίτιδα η οποία μπορεί να εξελιχθεί στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.  Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη σε πνευμονολόγο με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος και η διενέργεια σπιρομέτρησης είναι επιτακτική.

Εδώ να αναφέρουμε πως κόβοντας το κάπνισμα, τις πρώτες 2-3 εβδομάδες, ο βήχας μπορεί να χειροτερέψει επειδή ο οργανισμός ξεκινά να ανακτά τις δυνάμεις του και λειτουργεί φυσιολογικά. Οπότε προσπαθεί να αποβάλει όλα τα φλέγματα και τις ακαθαρσίες οι οποίες μαζεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Να πάρω από μόνος μου κάποιοι αντιβηχικό/αποχρεμπτικό;
ΌΧΙ! Tα αντιβηχικά δεν θεραπεύουν την αιτία, απλά καλύπτουν τα συμπτώματα. Έχουν ένδειξη αφότου όμως πρώτα διευκρινιστεί η αιτία. Ειδικά η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το βήχα μπορεί να παγιδεύσει τα φλέγματα και τις ακαθαρσίες στους πνεύμονες και οδηγήσει έτσι σε εμφάνιση άλλων λοιμώξεων. Γι’ αυτό απαγορεύονται σε παθήσεις όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Τί πρέπει να κάνω όταν έχω βήχα;
Όταν ο βήχας έχει πρόσφατη έναρξη και προφανή αιτιολογία (πχ κρυολόγημα) και δεν προκαλεί έντονη ενόχληση τότε η υπομονή συνήθως είναι αρκετή. Όταν όμως η διάρκεια του παρατείνεται ή ξεκινά να ενοχλεί και να προκαλεί ανησυχία θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα πνευμονολόγο καθώς ο ένοχος μπορεί να είναι αρκετές αιτίες όπως αυτές που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Πολλές φορές οι αιτίες αυτές συνυπάρχουν όπως άσθμα και ΓΟΠ, βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα.