Σπιρομέτρηση

Τί είναι η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση είναι η απλούστερη αλλά και η συνηθέστερη εξέταση που διενεργείται στα πλαίσια του λειτουργικού ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Χρησιμεύει τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα. Η σπιρομέτρηση, σε αντίθεση με την εργοσπιρομετρία, γίνεται εν ηρεμία.

Πώς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση είναι μία αναίμακτη – μη επεμβατική – εξέταση, η οποία διενεργείται με το σπιρόμετρο. Είναι ένα απλό όργανο το οποίο μπορεί να είναι είτε αυτόνομο είτε συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Ο εξεταζόμενος, μέσα από το στόμιο του σπιρομέτρου, εισπνέει και εκπνέει ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του τεχνικού που διενεργεί την εξέταση. Πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μία εξέταση 100% εξαρτώμενη από την προσπάθεια, άρα χρειάζεται την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου και αναλυτική περιγραφή από το γιατρό.

Σπιρόμετρο

Από ποιούς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι μία φαινομενικά απλή εξέταση αλλά η αξιολόγησή της μπορεί να κρύβει παγίδες. Πέραν από τις παραμέτρους οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται (FEV1, FVC) καταγράφονται και άλλες 40 περίπου παράμετροι οι οποίες αξιολογούνται καλύτερα από ειδικό πνευμονολόγο, σε συνδυασμό πάντα με τα λοιπά κλινικοεργαστηριακά ευρήματα.

Τί μας δείχνει η σπιρομέτρηση;
Με αυτήν την εξέταση βλέπουμε τη λειτουργική ικανότητα του πνεύμονα. Με απλά λόγια βλέπουμε πόσο καλά λειτουργεί το αναπνευστικό μας σύστημα και εάν αυτό έχει επηρεαστεί είτε από το κάπνισμα είτε από κάποια άλλη πάθηση όπως άσθμα ή ΧΑΠ. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται χαρακτηριστικές καμπύλες ροής-όγκου τόσο ενός φυσιολογικο ατόμου όσου και από πάσχοντες από άσθμα ή ΧΑΠ.

Spirometry normal, copd, asthma

Από αριστερά προς τα δεξιά: Φυσιολογική σπιρομέτρηση, σπιρομέτρηση που δεν αξιολογείται λόγω κακής προσπάθειας, σπιρομέτρηση πάσχοντος από Άσθμα, σπιρομέτρηση πάσχοντος από ΧΑΠ

Ποιοί πρέπει να κάνουν σπιρομέτρηση;
Όλοι οι ασθενείς στους οποίους υπάρχει η υποψία είτε ΧΑΠ είτε βρογχικού άσθματος καθώς και σε ασθενείς με χρόνιο βήχα ή με δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης διενεργείται προεγχειρητικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα για εκτίμηση του χειρουργικού κινδύνου. Τέλος πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι απόψεις πως οι καπνιστές πρέπει να διενεργούν τακτικά έλεγχο (check-up) του αναπνευστικού τους συστήματος.