Μελέτη Ύπνου

Τί είναι η μελέτη ύπνου;
Η μελέτη ύπνου είναι μία εξέταση κατά την οποία καταγράφονται και μελετούνται διάφορες λειτουργίες του οργανισμού κατά τον ύπνο.

Σε ποιες παθήσεις βοηθά η μελέτη ύπνου;
Είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ). Πέραν του ΣΑΑΥ, η μελέτη ύπνου βοηθά και στη διάγνωση μιας σειράς νευρολογικών παθήσεων όπως επιληπτικών κρίσεων, ναρκοληψίας, ημερήσιας υπνηλίας, υπνοβασίας, περιοδικών κινήσεων των άκρων (Periodic Leg Movement – PLM & Restless Legs Syndrome -RLS) και διαταραχών συμπεριφοράς στο στάδιο REM. Χρησιμεύει επίσης στο χαρακτηρισμό της άπνοιας ως αποφρακτική (obstructive), κεντρική (central), μικτή (mixed) ή σύνθετη (complex), οι οποίες άπνοιες πολλές φορές συνυπάρχουν ή μεταπίπτει η μία στην άλλη.

Πώς γίνεται η μελέτη ύπνου;
Η μελέτη γίνεται το βράδυ είτε σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια με την παρακολούθηση του εξεταζομένου από εξειδικευμένο προσωπικό είτε υπό κάποιες προϋποθέσεις κατ’οίκον.

Portable Sleep Study

Φορητή Μελέτη Ύπνου

Κατά τη μελέτη τοποθετούνται στον εξεταζόμενο, με ανώδυνο – αναίμακτο – τρόπο, καλώδια για την παρακολούθηση των ζωτικών του λειτουργιών. Όταν γίνεται σε εργαστήριο, τότε η μελέτη περιλαμβάνει επίσης την καταγραφή με κάμερα των κινήσεων του εξεταζόμενου.

Polysomnograpgy_Sleep_study, Πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου

Πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου

Ποιοί πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση;
Άτομα για τα οποία υπάρχει υποψία πως πάσχουν από:

 • υπνική άπνοια πχ άτομα που ροχαλίζουν και παρουσιάζουν συνοδά συμπτώματα ή παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, ημερήσια υπνηλία, ή κόπωση
 • ναρκοληψία
 • σύνδρομο ανήσυχων άκρων και άλλες νευρολογικές παθήσεις

Τί καταγράφεται κατά την εξέταση;
Κατά τον ύπνο, συλλέγονται πληροφορίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών, της αναπνοής και των οφθαλμών (εξού και ο όρος πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου). Έτσι καταγράφονται τα στάδια του ύπνου, οι αφυπνίσεις, οι αποκορεσμοί (πτώση οξυγόνου), αρρυθμίες – ταχυκαρδίες και βραδυκαρδίες, κινήσεις των άκρων, άπνοιες (πλήρης διακοπή της ροής του αέρα προς του πνεύμονες) και υπόπνοιες (διακοπή της ροής του αέρα προς του πνεύμονες κατά τουλάχιστον 70%). Το κύριο ζητούμενο στην περίπτωση του ΣΑΑΥ, είναι ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας (Apnea-hypopnea index, ΑΗΙ).

Ροχαλητό

Στιγμιότυπο μελέτης ύπνου από Ροχαλητό και αφυπνίσεις

Στιγμιότυπο μελέτης ύπνου από Αποφρακτική Άπνοια

Στιγμιότυπο μελέτης ύπνου από σύνδρομο αντιστάσεων ανώτερων αεραγωγών

Στιγμιότυπο μελέτης ύπνου από σύνδρομο αντιστάσεων ανώτερων αεραγωγών

Ενδεικτικά καταγράφονται:

 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Ηλεκτρομυογράφημα
 • Οφθαλμογράφημα
 • Ροή αέρα
 • Ροχαλητό
 • Οξυγόνο (Οξυμετρία)
 • Θέση σώματος
 • Κινήσεις θώρακα
 • Κινήσεις κοιλιάς

Στιγμιότυπο από φυσιολογική μελέτη ύπνου

Ποιοί διενεργούν τη μελέτη ύπνου;
Η μελέτη ύπνου γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, τεχνικούς) οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικό εργαστήριο. Η διάγνωση στη συνέχεια, τίθεται είτε από πνευμονολόγο είτε από νευρολόγο ανάλογα με την πάθηση.

Τη διάγνωση της άπνοιας ακολουθεί η αντιμετώπιση και θεραπεία η οποία είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική ανάλογα με την αιτιολογία.